Повернутися до звичайного режиму

Поезія несе добро у світ

Прекрасна і багата Житомирська земля. Прекрасна не тільки природою. Красу і велич нашої землі становлять її люди. З любові до отчої землі починається все: почуття відповідальності за долю країни; від неї – людяність і чесність, гідність і повага до старших. А допомагає нам в цьому світле слово поезії, бо одвіку вона, ця тендітна й ранима квітка душі людської, покликана хвилювати й давати насолоду, потрясати й прищеплювати високе, будити духовне.

В жовтні цього року виповнюється 50 років Житомирській обласній організації Національної спілки письменників України, яка об’єднує 27 талановитих письменників, поетів, перекладачів області. Серед них відомі всім нам попільнянці Борис Васильович Остапенко, Микола Михайлович Яненко, а також корнинчанин Андрій Миколайович Савенець – поет, критик, літературознавець, перекладач. Хочу зазначити, що сім’я Савенців - творча. Мама Людмила Анатоліївна Добровольська, батько Микола Макарович, син Андрій, донька Ольга – люди поетичні, закохані в світ краси. Цю сім’ю об’єднують не лише дружні родинні зв’язки, а й уміння по-особливому бачити навколишню красу, красу людської душі, не втрачати оптимізму навіть тоді, коли на очі навертаються сльози. А ще – любов до поезії, яка стала невід’ємною часткою життя кожного.

Нещодавно в рамках відзначення славного ювілею - 50-річчя Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України - учні 10 та 11 класів Попільнянської гімназії №1 мали можливість насолодитися поетичною творчістю Андрія Миколайовича Савенця, яку представила учням мама Андрія Миколайовича Людмила Анатоліївна Добровольська.

Відгукуючись про творчість Андрій Савенця, житомирський письменник Євген Концевич зазначив, що «Андрій Савенець - поет справді з божої ласки-талановитий, самобутній, яскравий, з надзвичайно тонким відчуттям слова..., він літератор багатогранний і працьовитий, жорстко вимогливий до власної праці, тому в пошуках своїх має незаперечні коштовні знахідки…».

Зустріч з Людмилою Добровольською, прочитана нею поезія сина Андрія із поетичних збірок «Інтроспекто» та «Символ Сигми» та своя власна поезія, справила на школярів велике враження. Низка поезій полонила душі присутніх своєю глибиною, емоційністю та змусила хвилюватись і радіти.

Здається, вже написано про все:

Про зорі, сонце, місяць, осінь, весни –

Та зорепадом на папір несе

Рядки, що в підсвідомості воскресли...

Із цікавої розповіді Людмили Анатоліївни слухачі дізнались, що своїм найбільшим захопленням, покликанням і місією Андрій Савенець вважає переклад польської та англомовної поезії. У його перекладах українською мовою публікувалися окремі вірші В. Шекспіра, Р. Фроста, Е. Дікінсон, Дж. Моррісона.

На зустрічі пізнавальною для присутніх була книжкова виставка збірок творів членів обласної спілки письменників.

Хочеться побажати нашим поетам ще багато років плідно топтати ряст на цій землі, яка обдаровує життєдайною силою. Творіть і надалі свої поезії, несіть добро у світ!

Кiлькiсть переглядiв: 636

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Демонстраційний сайт Попільнянської центральної районної бібліотеки

вул. Б.Хмельницького, 7,
13501, Житомирська область, Попільнянський район,
смт. Попільня

Дата останньої зміни 19 Лютого 2020

Фотогалерея