«Афганістан – мій біль, моя пекуча пам'ять»

/Files/images/DSC04439.JPG

П’ятнадцятого лютого в Україні традиційно відзначається День пам’яті воїнів – інтернаціоналістів та день виведення військ з Афганістану.

Двадцять сім років тому міст над річкою Амудар’я у районі Термеза перетнув останній радянський БТР.

Так, протривавши дев’ять років, один місяць і дев’ятнадцять днів, закінчилась одна із найдовших воєн другої половини дводцятого століття. З Афганістану не повернулись 3360 українців, з яких 3280 загинули, а 80 - пропали безвісти. З Попільнянщини на цю війну було призвано 82 чоловіки. Нині на території району мешкає 76 воїнів – афганців. Вшанували пам'ять полеглих та засвідчили свою повагу живим воїнам – інтернаціоналістам і попільнянці. «Афганістан – мій біль, моя пекуча пам'ять» - саме під такою назвою працівники центральної районної бібліотеки поєднали ряд заходів, присвячених пам’яті тих, здається, ще таких недавніх подій.

Зранку старшокласники Попільнянської гімназії зібрались у музеї воїнів – афганців, де бібліотекарі разом з учасниками війни організували екскурсію. Діти уважно слухали розповідь про події в Афганістані, які довелося пережити нашим землякам. З цікавістю розглядали експонати музею, обговорюючи призначення кожного предмета, закарбовуючи у пам’яті обличчя з фотографій.

Після ознайомлення з експозицією, учні разом з ветеранами – афганцями, представниками районної влади та іншими учасниками заходу вирушили до пам’ятника загиблим воїнам.

Після короткого мітингу – реквієм та покладанням квітів захід продовжили у фойє будинку культури. Свою повагу військовим висловили голова районної ради Петро Боровський, заступник голови райдержадміністрації Ростислав Адамчук. Слово взяли голова ради ветеранів Леонід Сторожук і голова ради спілки ветеранів Афганської війни Валерій Дзюняк.

/Files/images/DSC04458.JPG

Саме їм випала честь вручити воїнам – афганцям пам’ятні медалі «25 років виведення військ з Афганістану». І, хоч дата ця минула два роки тому, кожен з нагороджених з розумінням поставився до такого запізнення – саме в той час відбувалась Революція Гідності. Нині ж багато з ветеранів афганської війни, які живуть у нашому районі, активно допомагають військовим боронити Україну на Сході. Одні займаються волонтерською діяльністю, долучаються до ремонту техніки, інші – самі захищають країну від загарбників і зрадників. Ці люди передають свій неоціненний досвід молодим бійцям і ризикують власними життями, бо не можуть лишити напризволяще батьківський край, не можуть допустити, щоб ворог топтав їх рідну землю, не вміють лишатись байдужими, коли Батьківщина потребує захисту. Тож не дивно, що і під час вручення нагород представляли військових не лише як учасників афганської війни, а й як волонтерів, майстрів, АТОвців.

Звучали розповіді ведучих, учні гімназії декламували вірші. А музичний подарунок для військових привезли сокільчанські «Соколи».

З хвилюванням слухали афганці вітання та теплі слова, які лунали на їх адресу. Спогади про пережите ледь помітним смутком раз по раз зринали в поглядах. Вітаючи один одного зі святом, бажали головного – здоров’я і миру, бо кому як не їм знати його справжню ціну.

Кiлькiсть переглядiв: 249

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Демонстраційний сайт Попільнянської центральної районної бібліотеки

вул. Б.Хмельницького, 7,
13501, Житомирська область, Попільнянський район,
смт. Попільня

Дата останньої зміни 19 Лютого 2020

Фотогалерея