СВІТЛЕ БЕЗСМЕРТЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

ДОВГО ЩИРИМИ СИМИ СЛОВАМИ
ДО ЛЮДЕЙ ПРОМОВЛЯТИМУ Я…

Л.Українка/Files/images/DSC04574.JPG

Творчість Лесі Українки настільки багатогранна й плідна, що іноді навіть не віриться, що написані твори могла творити жінка, яка прожила лише сорок два роки.

У спадок майбутнім поколінням поетеса передала велику мудрість справжньої любові до України, яку вона пронесла через усе своє життя: це і переклади, і поезія, і драматичні твори, найкоштовнішою перлиною яких є драма «Лісова пісня». ЇЇ твори перекладені багатьма мовами світу, її творчість увійшла у безсмертя, Але кожен повинен відкрити поезію Лесі Українки для себе сам, узяти те, що потребує.

Напередодні святкування 145-річного ювілею Лесі Українки в __8Б__ класі Попільнянської гімназії №1 відбулася поетична година «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я...», яку підготували та провели працівники Попільнянської районної бібліотеки Ткачук Л.І., Квачук О.Б.,Іванюк А.О. та вчителька української мови та літератури Кучківська Н.Д. Всі присутні на цьому заході на годину поринули у світ чарівної музики, живого українського слова і прекрасної лірики Лесі Українки. Біографія Лесі мелодійно перепліталася з декламацією учнями її поетичних творів. Весь урок був пронизаний легким сумом, присутнім у ліричній поезії, глибокою любов’ю до рідної землі, неньки України.

Цікавим доповненням до заходу був перегляд документального фільму «Леся Українка» та відеоролика дитячого ансамблю «Дударик», який виконав пісню на слова Лесі Українки «Вечірня година».

Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасима риса справжнього таланту від Бога. Донька Прометея, як прозвали її, є національною гордістю українського народу. І думаєм, що всі, хто любить поезію Лесі Українки, вірить її пророчим словам:

НІ, Я ЖИВА! Я ВІЧНО БУДУ ЖИТИ!
Я В СЕРЦІ МАЮ ТЕ, ЩО НЕ ВМИРАЄ!
ЯК Я УМРУ, НА СВІТІ ЗАПАДАЄ
ПОКИНУТИЙ ВОГОНЬ МОЇХ ПІСЕНЬ.
І СТРИМУВАНИЙ ПЛОМІНЬ ЗАСІЯЄ,
ВНОЧІ ЗАПАЛЕНИЙ. ГОРІТИМЕ УДЕНЬ.

То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як наша шана її великій пам’яті.

Кiлькiсть переглядiв: 461

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Демонстраційний сайт Попільнянської центральної районної бібліотеки

вул. Б.Хмельницького, 7,
13501, Житомирська область, Попільнянський район,
смт. Попільня

Дата останньої зміни 19 Лютого 2020

Фотогалерея