Семінар-практикум для бібліотекарів «Публічна бібліотека, як краєзнавчий інформаційний центр»

Публічним бібліотекам для того, щоб вижити сьогодні, потрібно відповідати вимогам часу і потребам громади. Бути корисними і цікавими населенню свого села, стати більш відкритими і дружніми, запропонувати населенню нові послуги, подати нові ідеї. Робота з громадою і на благо громади майже завжди пов’язана з краєзнавством.

Головним завданням Попільнянської центральної бібліотеки, як методичного центру бібліотек громади та району є донесення до колег нової інформації, кращого досвіду, дієвих форм і методів роботи з користувачами.

Саме з цією метою спеціалістами Попільнянської центральної бібліотеки було проведено семінар-практикум «Публічна бібліотека, як краєзнавчий інформаційний центр». З вступним словом до присутніх звернулась директор ЦБС Можарівська В.Г. наголосивши, що бібліотечна галузь на сучасному етапі розвитку суспільства потребує інноваційного бачення та глобальної трансформації діяльності, являючись важливим осередком розвитку та підтримки місцевих громад.

Бібліотечні працівники збагатили свої професійні знання, адже було наданоконсультації та методичні поради: «Сучасна сільська книгозбірня – інформаційно-краєзнавчий осередок громади» (завідуюча організаційно методичним відділом Ковбаса Олена Миколаївна), «Краєзнавчий фонд – документальна база краєзнавчої діяльності бібліотеки» (завідуюча відділом обслуговування Квачук Олена Борисівна), «Робота піар-клубів бібліотек в умовах децентралізації» (завідуюча центральною дитячою бібліотекою Пилипчук Л.С.). А от на платформі професійного діалогу «Краєзнавча робота бібліотек: ідеї, майстерність. пошук», вже самі бібліотекарі фантазували, пропонували як і які ресурси, інструменти використовувати, щоб популяризувати, а говорячи сучасними словами - піарити, краєзнавчу роботу бібліотек.

Про цікаве краєзнавство району «Пам’ятка архітектури початку ХІХ століття: Романівський млин» розповіла Панчук Лариса Андріївна, старший науковий співробітник музею-садиби Максима Рильського в Романівці.

Далі бібліотекарі продовжили свою роботу на базі бібліотеки-філії с.Попільня. Завідуюча бібліотекою Дзіневська Людмила Іванівна, бібліотекар від бога, закохана в свій рідний край його традиції і звичаї, гостинно зустріла гостей хлібом-сіллю. Вона провела цікаву екскурсію своєю бібліотекою, в оформлення якої вклала всю свою душу, озвучила цікаві факти з минулого та сучасного життя бібліотеки та села. Познайомила учасників заходу із краєзнавчими напрацюваннями бібліотеки, сучасно оформленими книжково-ілюстративними виставками, провела майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки «Лялька-мотанка – щаслива доля намотана».

Підсумовуючи роботу семінару, бібліотечні працівники висловлювали своє бачення подальшого розвитку краєзнавчої роботи в бібліотеках, впровадження інноваційних форм роботи, послуг, що відповідають сучасними реаліям життя, адже своєчасна і вичерпна краєзнавча інформація живить не лише мозок, але й душу.

Кiлькiсть переглядiв: 734

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Демонстраційний сайт Попільнянської центральної районної бібліотеки

вул. Б.Хмельницького, 7,
13501, Житомирська область, Попільнянський район,
смт. Попільня

Дата останньої зміни 19 Лютого 2020

Фотогалерея