Майстер-клас "Розмалюю писанку, розмалюю..."

Писанка – це неповторне багатство.

Його треба берегти,як безцінний скарб.

Нам слід пишатися ним перед усім світом

О.Довженко

У житті кожного християнина Великдень – свято особливо шановане та величне. Ми святкуємо його з відкритою душею і чистим серцем, глибокою надією на перемогу добра.

А одним з елементів обрядової традиції найдорожчого з свят є писанка, популярність якої зростає з кожним роком. З сивої давнини бере свій початок писанкарство.Про писанку існує багато легенд. Одна з них говорить про те, що доля світу залежить від того, скільки писанок пишуть люди на землі щороку. Доки пишуться писанки, світ буде існувати, а коли не стануть їх писати, тоді зло у вигляді диявола звільниться із своїх пут і знищить увесь світ. На пам’ять про це пишуть в Україні писанки. А на Великдень дарують їх рідним і друзям і шанують як великі скарби.Напередодні Великоднябібліотекар Попільнянської бібліотеки-філіїДзіневська Людмила Іванівнаразом з вчителями та учнямиПопільнянської школи провели майстер-клас з виготовлення писанки.Учнііз особливим задоволенням прослухали цікаву розповідь про історію писанки та чим вона відрізняється від крашанок, дряпанки, крапанок, а також ознайомили із технікою виконання цього прекрасного виробу.З давніх-давен батьки дарували писанки дітям, дівчата – хлопцям, господині – дорогим гостям. Народ вірив у те, що людина, яка потримала в руках писанку (або її виготовила своїми руками), ніколи не зможе чинити зла.

Процес виготовлення писанки досить складний, потребує особливого терпіння і вміння. Тому під час роботи над писанкою в класі панувала тиша. Незвичайно для учнів тримання писачка в руках. Але затамувавши подих, писачок ніби сам виводить із воску геометричні і рослинні орнаменти. Далі яйця фарбують. Послідовність кольорів визначають окремо для кожного випадку, але завжди за принципом «від найсвітлішого – до найтемнішого».Нарешті робота завершена. Тож котися, писанко, у світ людям на добро, на щастя, на долю!

Кiлькiсть переглядiв: 431

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Демонстраційний сайт Попільнянської центральної районної бібліотеки

вул. Б.Хмельницького, 7,
13501, Житомирська область, Попільнянський район,
смт. Попільня

Дата останньої зміни 19 Лютого 2020

Фотогалерея